torstai 31. lokakuuta 2013

Maids of honour - leivokset


Näiden ihastuttavien englantilaisten rahkaleivosten alkuperäisen ohjeen kerrotaan olevan peräisin 1500-luvulta Henrik VIII hovista. Anne Boleyn väitetään nauttineen näitä leivoksia hovineitiensä kanssa Richmondin palatsissa kuninkaan kulkiessa sattumalta ohi. Kuningas ihastui niin suunnattomasti leivosten makuun, että takavarikoi reseptin ja vaati sen säilytystä Richmondin palatsissa rautalaatikossa. 

Tarinan toinen versio menee vielä pitemmälle; leivokset kehittänyt piika joutui asumaan loppuikänsä Richmondin palatsissa ja sai valmistaa leivoksia vain kuninkaalliselle perheelle. 1700-luvun alkupuolella repepti kulkeutui richmondilaiseen leipomoon, ja edelleen Surreyn alueelta löytyy leipomoita, jotka valmistavat Maids of honour-leivoksia.

Leivosten valmistuksessa kannattaa käyttää melko matalaa muffinssivuokaa, jolloin lehtitaikinasta muodostuu sopiva kuppi täytteelle. Täyte on rahkan ansiosta ihanan täyteläistä, ja sitruunankuori antaa sille makua. Leivos ei ole kovin makea, joten se sopii hyvin myös niille, jotka eivät suuremmin välitä makeista ruuista.
 
Maids of honour - leivokset

12 kpl
250 g valmista lehtitaikinaa
250 g rahkaa
4 rkl mantelijauhetta
3 rkl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 munaa
1 rkl sulatettua voita

tomusokeria koristeluun

1. Esilämmitä uuni 200-asteeseen ja voitele muffinssivuoka.


2. Kauli lehtitaikina melko ohueksi ja leikkaa pyöreällä rengasmuotilla 12 ympyrää. Painele ympyrät vuokiin ja pistele haarukalla. Aseta kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.



3. Sekoita kulhossa rahka, mantelijauhe, sokeri ja sitruunankuori. Vispaa munat kevyesti ja lisää rahkaseokseen sulatetun voin kanssa. Sekoita tasaiseksi.


4. Lusikoi täyte taikinakuoriin. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on noussut hyvin ja täyte pullistunut ja saanut väriä. Kypsät leivokset tuntuvat kiinteiltä.

5. Anna jäähtyä ritilällä (täyte laskee jäähtyessään). Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Koristele tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti