Tämän ihanan jälkiruuan pohjana on englantilainen vanukas nimeltään Kentish cherry batter pudding. Nimen mukaisesti alkuperäisessä ohjeessa käytetään kirsikoita, jotka maustetaan kirsch-kirsikkaviinalla. Resepti on kotoisin Etelä-Englannista Kentin kreikunnasta, joka oli jo 1500-luvulla kuuluisa hedelmätarhoistaan. Valkoiset ja vaaleanpunaiset kirsikankukat olivat merkki kevään tulosta, ja aluetta alettiin kutsua "Englannin puutarhaksi".
Omassa versiossani käytetään kuitenkin persikoita tai nektariineja, jotka maustetaan limoncellolla eli sitruunaliköörillä. Vanukkaan voi tehdä joko yhteen isoon uunivuokaan tai pieniin vuokiin. Tähän taikinapohjaan sopisivat myös monet muut hedelmät kuten omenat.
Persikkavanukas
4-5 annosta
4-5 pikkuvuokaa tai 1 iso vuoka
3-4 rkl limoncelloa
400 g persikoita tai nektariineja
50 g vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
2 munaa (keltuaiset ja valkuaiset erikseen)
noin ½ dl maitoa
5 rkl sulatettua voita
1. Leikkaa persikat tai nektariinit pieniksi paloiksi. Kaada limoncello hedelmäpalojen päälle ja jätä marinoitumaan 30 minuutiksi.
2. Sekoita jauhot ja sokeri keskenään yhdessä astiassa, ja toisessa maito ja keltuaiset. Kaada maito-keltuais-sekoitus hitaasti jauhoihin tasaisen seoksen aikaansaamiseksi. Sekoita joukkoon puolet sulatetusta voista ja jätä taikina lepäämään 30 minuutiksi.
3. Lämmitä uuni 220-asteeseen. Kaada jäljellä oleva voi uunivuokiin (tai yhteen uunivuokaan) ja aseta ne lämpiämään uuniin. Voi tulee olla kuumaa, kun taikina laitetaan vuokiin.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovaisesti levänneeseen taikinaan. Kääntele joukkoon myös hedelmänpalat. Kaada taikina vuokiin ja paista uunissa 10 minuuttia, jonka jälkeen alenna lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 10-15 minuuttia. Jos käytät yhtä isoa uunivuokaa, paista vanukasta ensin 15 minuuttia ja sitten vielä 20 minuuttia. Vanukkaiden tulisi olla kullanruskeita ja kiinteitä.
5. Anna vanukkaiden jäähtyä hetken ja ripottele pinnalle sokeria. Tarjoile lämpimänä. Vanukkaiden seuralaiseksi sopii esimerkiksi kylmä maito tai englantilainen tee maidon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti