tiistai 15. lokakuuta 2013

Osterit

No niin, kun nyt viimein pitkän harkinnan jälkeeen perustin tämän blogin, lienee syytä myös kirjoittaa jotain. Aloitan uusimmasta ruoka-kokemuksestani, ostereista. 

Tai oikeastaan osterit eivät ole kokonaan uusi tuttavuus. Söin tempura-ostereita Japanissa pari vuotta sitten ihanassa sushibaarissa, jossa kunkin annoksen saattoi nostaa suoraan liukuhihnalta. Kullakin pikkulautasella oli yksi tai kaksi sushi-palaa, ja annoksen hinnan määritteli lautasen väri. Paikassa ei tarjoiltu pelkästään sushia, vaan liukuhihnalta saattoi bongata myös esimerkiksi mansikoita kermassa ja tempura-ostereita.

Osterit tempuroituina eli uppopaistettuina taikinakuorella olivat herkullisia, mutta viime viikkoon mennessä en ollut kokeillut ostereita "klassiseen" tapaan, jos sallitte ilmaisun. Tällä tarkoitan vasta-avattujen ostereiden syömistä sellaisenaan. Käydessäni viime talvena Pariisissa tarkoitukseni oli kokeilla ostereita, mutta lopulta aika loppui kesken emmekä seuralaisteni kanssa löytäneet hotellin läheltä ravintolaa, jossa ostereita olisi tarjoiltu. Hulluilla päiviltä kuitenkin bongasin osteri-laatikon, jonka mukana tuli myös avaamiseen tarkoitettu veitsi. Ystävättäreni ja minä pääsimmekin sitten kokeilemaan ostereita.

 Katsoimme ostereiden avausohjeita eri paikoista, muun muassa tältä youtube-videolta:


Periaate oli kaikissa ohjeissa sama: Ota tukeva ote osterista (mieluiten pyyhkeen kanssa) ja työnnä veitsi osterin takaosassa olevaan pieneen koloon. Nitkuttele veistä ja työnnä samalla veistä syvemmälle, kunnes tunnet kuoren hiljalleen antavan periksi ja avautuvan. Kuuluu pieni poksahdus, kun kuori irtoaa. Tämän jälkeen vedä veitsi koko ostertin ympäri ja nosta päällikuori varovasti. Osteri on vielä kiinni päällikuoressa keskelta, joten irrota kiinnipitävä osa ja irrota osteri myös alakuoresta syömistä varten. Varmista, ettei osteriin pääsee kuorenploja tai hiekkaa kuoresta ja yritä välttää sisällä olevan meriveden karkaaminen.

Ammattikokit saavat yleensä kaiken näyttämään ja kuulostamaan helpommalta kuin mitä se oikeasti on, ja niin oli tässäkin tapauksessa. Ensimmäisen osterin kanssa käytiin kova taistelu, ennen kuin päällikuori lähti irti. Kyse lienee kuitenkin pitkälti harjoittelusta, koska mitä useamman osterin avasin, sitä helpommin avaus sujui. Muutama osteri avautui toisella tavalla kuin videolla, ja kuorenpaloja jäi muutamaan osteriin. Kuitenkin saimme kaikki auki ja tarjottimelle.


Monesti osterit tarjoillaan jäiden päällä, mutta tällä kertaa asettelin osterit pakkauksen mukana tulleen merilevän päälle. Osterit voi "kaataa" suuhunsa suoraan kuorelta tai nostaa haarukalla. Itse pidin enemmän haarukalla syömisestä, koska silloin meriveden maku ei ollut niin päälle käyvä. Se on kuitenkin vallitseva maku, mutta osterin pehmeyden voi maistaa varsinkin jos osteria puraisee suussa. Joidenkin mukaan osteri pitäisi vain niellä, mutta esimerkiksi ystävättäreni ei voinut tehdä niin, koska hänelle tuli kokonaisesta osterista yökkäys-reaktio. Osterin voi myös maustaa eri tavoin: sitruunalla, etikoilla, piparjuurella tai erilaisilla kastikkeille (joista useimmissa on etikkaa mukana). Ystävättereni ja minä pidimme molemmat eniten osterista, jonka päälle pirskotimme sekä sitruunamehua että balsamico-etikkaa.

Tuoreet osterit

4-5 osteria per henkilö
sitruunalohkoja
balsamico-etikkaa tai muuta etikkaa

Koristeluun: sitruunalohkoja ja merilevää

Ostereiden kanssa tarjoiltavaksi voi tehdä myös erilaisia kastikkeita ja vinegrettejä.  Gordon Ramsayn olen nähnyt tekevän tällaisen kastikkeen:

2 salottisipulia kuorittuina ja silputtuna
1 1/4 dl punaviinietikkaa

Sekoita sipulit ja etikka ja anna maustua vahintään tunnin. Tarjoile ostereiden kanssa.


Jos jotain vinkkejä ostereiden avaamiseen liittyen pitäisi mainita yleisten ohjeiden lisäksi, tässä on pari, jotka itse havaitsin hyödyllisiksi:

1. Varaa aikaa avaamiseen: se ei ole niin helppoa kuin miltä näyttää.
2. Avaa osterit leveässä vadissa tai tiskipöydällä: osterit ovat täynnä merivettä, ja sitä pääsee ulos avausprosessissa.
3. Älä hermostu: jos kuori ei avaudu yhdestä, yritä välillä toista osteria auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti